Tryffelsvinet på Kivik

Tryffelsvinet på Kiviks torg är en pärla bland kvarterskrogar, där varje detalj noggrant utformad för att skapa en atmosfär av värme och välbefinnande. Med sin medelhavsinspirerade meny lockar de inte bara gäster från närområdet utan även besökare långväga ifrån under högsäsongen.

Det som genomsyrar Tryffelsvinet är dess charmiga och familjära atmosfär. Här möts gäster av en personal som är inte bara professionell utan även varmt välkomnande och lättsam, vilket gör att man genast känner sig som hemma. Inredningen är en perfekt balans mellan klassisk bistrokänsla och personliga detaljer som handplockade blommor på borden, vilket skapar en känsla av omsorg och uppmärksamhet.

Menyn på Tryffelsvinet är en smakrik resa genom medelhavsköket, där alla smaker och preferenser tas om hand. Från den krämiga burratan till den krispiga schnitzeln, från den råa biffen till den doftande pasta vongolen, här finns något för alla att njuta av. Och förstås, för de som älskar tryffel finns det gott om alternativ att välja på.

Under högsäsong erbjuder Tryffelsvinet både lunch och middag för att tillgodose alla gästers behov. Men även om det skulle vara fullbokat finns det ingen anledning till oro, eftersom man alltid kan köpa med sig något gott hem, som deras läckra ost och charkbrickor.

Sammanfattningsvis är Tryffelsvinet den perfekta kvarterskrogen som lyckas balansera en välkomnande atmosfär, en varierad meny och en omsorgsfull service på ett sätt som får gästerna att vilja återvända gång på gång.

Brösarps backar - Österlen
Brösarps backar - Österlen

Brösarps södra backar

Brösarps södra backar bjuder in till en förtrollande utflykt i naturens sköte, där varje säsong målar landskapet med sin egen färgpalett. Under våren, i maj månad, är det gullvivornas tid att lysa upp backarna med sitt glödande gula sken. Men det är inte bara gullvivorna som tar scenen – backsippan, trift, gullusern, mandelblom och backtimjan är bara några av de många växter som sätter sin prägel på det kuperade landskapet.

För den som söker en paus längs vägen utgör rastplatsen längs riksväg 9 ett välkommet stopp. Här, omgiven av blomstrande mandelblom, backsippa och gullviva, kan man njuta av en stunds avkoppling och kanske en välbehövlig fikapaus. Det är inte för inte som denna rastplats 2007 blev hyllad som “Skånes bästa” av Motormännen.

Brösarps södra backar är särskilt tillgängliga för kortare stopp längs vägen, vilket gör dem till ett perfekt val för resenärer som önskar en smak av naturens skönhet utan att behöva avvika alltför långt från sin färdväg. Men för de som har tid och lust att utforska mer av området finns möjlighet att vandra längs Backaleden och delar av Skåneleden, och på så sätt fördjupa sig i den bedårande miljön.

April och maj är de bästa månaderna för att uppleva Brösarps södra backar i all sin prakt, när gullvivorna och backsippan skapar ett hav av blått och gult som sträcker sig över det vackra landskapet. Oavsett om man bara gör en kort paus eller tar sig tid att utforska mer av området till fots, är Brösarps södra backar en plats som bjuder in till reflektion och en närmare kontakt med naturen.

Brösarps backar - Österlen
Brösarps backar - Österlen
Brösarps backar - Österlen
Brösarps backar - Österlen

Brösarps norra backar

De norra backarna vid Brösarp bjuder på en spektakulär upplevelse året om. Dessa majestätiska höjder, uppbyggda av imponerande sand- och modominerade kalkhaltiga avlagringar från istiden, erbjuder enastående panoramavyer över det skånska landskapet. Vid höstens ankomst förvandlas backarna till ett böljande lila hav när ljungen blommar i full prakt. Det är en syn som lockar besökare från när och fjärran för att uppleva naturens skönhet.

Under sommaren är det inte ovanligt att se kor betande på de öppna markerna, medan får och unghästar också får njuta av sommarbetet. Denna levande jordbruksaktivitet ger en autentisk känsla av landsbygdslivet och förstärker kopplingen till det omgivande samhället.

Men det är inte bara sommaren som lockar till de norra backarna. Även vintertid förvandlas området till ett paradis för vinterentusiaster. Med tillräckligt med snö kan besökare glida nerför backarna på pulkor eller bege sig ut på längdskidspåren och njuta av den friska luften och den vackra omgivningen.

Och när man står på toppen av Brösarps norra backar och blickar ut över landskapet, sträcker sig utsikten ända till Hanöbukten i öster och Verkeåns dalgång i söder. Vid klar väderlek sägs det till och med att man kan skymta Bornholm i fjärran.

Denna unika plats, med sin sandstäppskaraktär och rika flora och fauna, är en pärla i Skåne. Att besöka de norra backarna är att uppleva naturens storslagenhet och njuta av lugnet och skönheten i det omgivande landskapet.

Filminspelningar

Brösarps backar och Österlen har länge varit en magnet för konstnärer och filmskapare, lockade av dess unika skönhet och atmosfär. Redan under Carl von Linnés skånska resa år 1749 dokumenterades områdets förtrollande natur. Men det var målarprinsen, prins Eugen, som förstod dess magiska ljus och formade det till tidlösa målningar som fångade inte bara backarnas skönhet utan även det sydländska ljuset.

Genom åren har Brösarps backar blivit en oemotståndlig plats för filminspelningar och reklamkampanjer. Hasse och Tage fann inspiration här till sin klassiska film “Äppelkriget”, där de använde det dramatiska landskapet som en perfekt bakgrund för sina berättelser. Därefter blev Brösarps backar kända som “Bregottfabriken” genom Arlas reklamkampanjer, där dess idylliska miljö blev en symbol för svensk kvalitet och smör.

Astrid Lindgren valde detta magiska landskap som kuliss för sin episka saga “Bröderna Lejonhjärta”. De södra backarna gestaltade den sagolika Körsbärsdalen i Nangijala, vilket förstärkte områdets plats i den svenska litteraturen och fantasin.

Så genom konst, film och litteratur har Brösarps backar och Österlen blivit en del av den svenska kulturen och en plats som fortsätter att inspirera och fascinera både konstnärer och besökare från hela världen.

Fotoalbum: Brösarps backar

Brösarps backar - Österlen
Brösarps backar - Österlen