Kiviks Musteri - Österlen

Kiviks Musteri - En smak av Österlen

Kiviks Musteri, beläget i södra delen av Kivik vid Hanöbuktens kritvita stränder, är en populär destination för över 200 000 besökare varje år. Här grundades Sveriges första yrkesmässiga fruktodling 1888 av Henric Åkesson, vilket lade grunden till familjeföretaget Kiviks Musteri. Med fyra generationers samlad kunskap tillverkas här frukt- och bärprodukter med hög kvalitet och den nyskördade smaken bevaras på bästa sätt.

Kiviks Musteri drivs med stor passion för äpplen, mat och dryck samt den vackra bygden som omger musteriet. Vid besök på Kiviks Musteri bör man unna sig tid att njuta av allt som platsen har att erbjuda, med upplevelser för alla sinnen. I musteributiken, gårdsbutiken, finns hela sortimentet av Kiviks Musteris produkter till förmånliga priser. Här hittar man must, cider, krämer, fruktdrycker och andra delikatesser som äppelmos, sylter, marmelader, salsor och dessertsåser. Alkoholfria klassiker som Da Vinci, Pomotess och Astrakan finns också tillgängliga.

På innergården ligger Restaurang Kärnhuset, där matlagning av lokala råvaror till fantastiska rätter serveras. På en liten höjd med utsikt över havet hittar man Stinas Café, där must, kaffe, hembakade kakor, äppelkaka och andra läckerheter serveras.

I Äpplets Hus, ett kunskapshus där äpplet står i centrum, finns upplevelser för både stora och små. Fruktkammaren och Åkessons historiska lager berättar Kiviks Musteris historia. I Visningsfabriken visas hur man gör must och cider, och i Kunskapsförrådet kan man ta del av fyra generationers kunnande om äpplen och äppelodling.

I de vackra äppelträdgårdarna kan man ta en stillsam promenad och låta sig inspireras. Besök Sortimentsodlingen med över 70 olika äppelsorter och jämför färg och form på träd, blommor och frukter. Kulturodlingen visar skillnaderna mellan 1800-talets äppelodlingar och dagens moderna odling. I den strikta men lekfulla Visningsträdgården finns årets tema.

Vill man köpa sitt eget äppelträd kan man besöka Plantskolan, där man hittar olika sorters äppelträd som pelar-, spalje- och familjeträd, men även buskar som havtorn och rosenkvitten samt andra växter som förknippas med Kiviks Musteri. Plantskolan ger även råd och tips om hur man bäst sköter frukt och bär i trädgården.

Kiviks Musteri erbjuder även olika guidade visningar för besökare att utforska. Dessa inkluderar Äpplets Hus, odlingarna och trädgårdarna där besökarna kan lära sig mer om fruktodling och hur Kiviks Musteri producerar sina produkter. För dem som är intresserade av cider finns det också möjlighet att delta i ciderprovningar där man kan uppleva Kiviks Musteris olika cidersorter och Calvados samtidigt som man njuter av en skånsk tapastallrik. Detta ger besökarna möjlighet att lära sig mer om Kiviks Musteris historia och deras passion för frukt- och bärprodukter samt att uppleva en unik smakresa i ciderns värld.

Kiviks Musteri är verkligen en institution på Österlen och har en lång och stolt historia som sträcker sig ända tillbaka till 1888. Musteriet har sedan dess blivit känt för sina högkvalitativa äppelprodukter, som lockar besökare från när och fjärran till det pittoreska samhället Kivik.

I gårdsbutiken hittar du en mängd olika produkter från Kiviks Musteri, allt från klassisk must och årets cider till friska lemonader, goda marmelader, söta bärkrämer och spännande chutneys. Det bästa är att du får provsmaka allt innan du bestämmer dig för vad du vill köpa med dig hem.

Besökare kan också njuta av en promenad i den vackra äppellunden och handla med sig ett eget äppelträd som en unik souvenir. För de som vill koppla av med en kopp kaffe och en bit hembakad äppelkaka finns det också ett mysigt café på plats.

Kiviks Musteri har öppet året runt och anordnar även ciderprovningar, marknader och andra evenemang som lockar besökare året runt. Detta gör det till en idealisk destination oavsett säsong eller intressen.

Sammanfattningsvis är Kiviks Musteri en plats där besökare kan uppleva det bästa av Österlens äppelodlingar och ta del av en lång och rik tradition av äppelproduktion. Det är en plats där du kan njuta av god mat och dryck, upptäcka lokala produkter och koppla av i en vacker omgivning. Det är inte konstigt att Kiviks Musteri har blivit en institution på Österlen och lockar besökare från när och fjärran.

Kiviks Musteri - Österlen
Kiviks Musteri - Österlen